Authenticitijd: vijf schrijftips voor een ‘eigen’ verhaal

De lezer boeien. Daarvoor is enthousiasme, creativiteit en vooral authenticiteit nodig. Vijf tips voor het schrijven van een ‘eigen’ en daarmee boeiend stuk proza.

1. Blijf dicht bij jezelf
Authenticiteit dus. Je zult merken dat wanneer je weet waarover je schrijft, het beter en sneller gaat. Zoek het onderwerp niet alleen dicht bij jezelf, schrijf het verhaal ook op in je eigen woorden. Denk niet te lang na over stijl, dan heb je grote kans dat je geforceerd gaat schrijven en zelfs blokkeert. Pas als je klaar bent, en je leest alles nog eens rustig door, kun je besluiten of de stijl past bij het medium waarvoor je hebt geschreven. Vind je van niet? Laat het dan door een ander redigeren met extra aandacht voor de tone of voice.

2. Een kop en staart
Een sterk verhaal heeft een kop en een staart. Dat leest het lekkerst. Maak je verhaal rond. Hoe je dat het liefste doet, leert de ervaring. De een schrijft voor zichzelf eerst een outline van z’n verhaal op. De ander komt al schrijvend tot een logisch stuk. Over de kop gesproken: zorg dat je op een manier begint die de lezer naar binnen zuigt. Dat kan met een prikkelende stelling. Een woordspeling desnoods? En over de staart: om je stuk mooi rond te breien, kom je in de laatste alinea of zin van je stuk terug op je intro.

3. Bedenk voor wie je schrijft
Erg belangrijk om vooraf te bedenken en continu in je achterhoofd te houden: de doelgroep. Voor wie schrijf je dit eigenlijk? Dat klinkt als een ontzettende inkopper. Maar vergis je niet in hoe vaak (ook professionele) schrijvers in hun drang iets op papier te zetten, de lezer uit het oog verliezen. Dit resulteert in teksten die inhoudelijk te hoog of te laag gegrepen zijn en die niemand leest. Zonde.

4. Houd je doel voor ogen
Focus! Onderscheid de hoofd- van de bijzaken. Voor je het weet sla je ergens linksaf en duurt het drie alinea’s eer je weer bij de kern van je verhaal bent. Ook dan haken lezers af. Hierbij is het handig om alle informatie die bij elkaar hoort in één alinea te zetten. Daarmee maak je het je lezers gemakkelijk.

5. Kwinkslag of metafoor?
Wees creatief. De handleiding van de magnetron kan iemand altijd nog lezen. Een woordspeling kan, maar zorg dan wel dat deze op alle manieren op de inhoud van de tekst aansluit. Anders wordt het al snel flauw. Denk ook eens aan die stijlfiguren je op de middelbare school hebt geleerd – gebruik een metafoor, hyperbool of een retorische vraag. Kun je daar niet iets mee? En durf ‘over the top’ te gaan – afzwakken kan altijd nog.

Dus wil je je verhaal kwijt, schrijf het op, zonder dat je je door iets laat remmen (punt 1). En kijk daarna of je punt 2 tot en met 4 hebt toegepast! Het is tijd om je blogposts echt persoonlijk te maken.
Veel succes met schrijven.


PS Sites waar je gratis een eigen blog kunt aanmaken en er blogs kunt posten zijn er genoeg. Denk bijvoorbeeld aan http://www.blogger.com/, http://www.weblog.nl/ en  http://www.wordpress.com/.

Geen opmerkingen: