Een blog aan je been?

Een blog schrijven hoeft niet per se een struikelblog te zijn. Het kan ook heel ontspannend werken. Natuurlijk, het verzinnen van een goed onderwerp kan lastig zijn. Maar een rondje maken bij je collega’s kan drempels weghalen en de weg vrijmaken naar het ultieme blogsucces.

Neem nu dit blogstukje. Ingestoken met het idee een intensieve dag even van me af te schrijven. Dat kan op meerdere manieren. Bedenk bijvoorbeeld wat je vandaag gedaan hebt. Of wat er voor interessants op de planning staat de komende periode. Het hoeft helemaal niet altijd wereldschokkend of nieuwswaardig te zijn. Daarvoor schrijf je beter een persbericht. En weet je het even niet? Ik help je graag met deze blog.

Begin met een onderwerp
Een onderwerp is alvast een goed begin. Heb je bijvoorbeeld een leuk evenement of beurs bezocht waar je iets bent tegengekomen? Zie jij een trend die nog niemand anders ziet? Of signaleert iemand anders een trend en heb je daar een mening over? Denk eens na wat er deze dag gebeurd is en probeer daar iets over op papier te zetten. Of schrijf gewoon over de ontwikkelingen in je eigen bedrijf. Zo zijn wij bij LVTPR pas verhuisd. Dat is zomaar een blog waard.

Kies een vorm
Heb je een onderwerp bepaald? Dan kun je nog kiezen voor een afwijkende vorm. Denk hierbij aan een:
  • sfeerverslag (van een evenement of bijeenkomst),
  • recensie (van een nieuwe app, product of dienst),
  • interview (vraag-antwoordvorm)
  • top 5 of top 10 (de tien beste… of tien tips voor…),
  • videoblog of
  • fotoblog.

Acht dingen om in je achterhoofd te houden bij het schrijven van een blog
  1. Wees niet bang om fouten te maken. Angst is immers een slechte raadgever.
  2. Humor doet het altijd goed.
  3. Deel je kennis en inzichten. Jouw mening doet ertoe.
  4. Blijf bij jezelf. Zorg ervoor dat je verhaal authentiek is.
  5. Probeer niet van te voren al je hele verhaal helder te hebben, maar begin gewoon. Ga daarna ordenen op inhoud en de tekst krijgt vanzelf vorm.
  6. Wees niet te snel tevreden. Schrijven is schrappen, maar ook gewoon hard werken.
  7. Maak een tekst rond. Dus kom aan het einde terug op de titel of de stelling in je eerste alinea (lead).
  8. Als het uitleggen van een stelling ingewikkeld is, verzin dan een metafoor of analogie.
Toegegeven, bij LVTPR hebben we vijf professionele schrijvers in dienst. Zij denken mee over de insteek, de vorm en ze kunnen af en toe een zin wat scherper formuleren. Maar ook zonder deze ervaring en kennis is het schrijven van een blog mogelijk. Zet iets op papier en aarzel niet om het in een vroeg stadium te bespreken met een collega, vriend of vriendin. Twee weten immers meer dan één en samen kom je weer op nieuwe ideeën. Op deze manier wordt het blog aan je been opeens iets om naar uit te kijken.

Succes!

Oh, en kijk hier nog even voor wat tips over content-creatie.

Bob

Geen opmerkingen: