Twinterview Deel XIII: Sander Ruijsbroek (Copytijgers.nl)

Sander Ruijsbroek is oprichter van taalblog Copytijgers.nl, waarop hij taalfouten in professionele communicatie en het openbare leven aan de kaak stelt. Bezoekers sturen foto’s in van vreemde spellingzaken en d/t-fouten die ze tegenkomen. In dit dertiende LVTPR-twinterview met @ruijsbroek, meer over de teloorgang in het gebruik van de Nederlandse taal, inclusief enkele hilarische voorbeelden. Deze editie vond plaats op vrijdag 17 februari 2012, live op Twitter vanaf 16.00 uur.

@LVTPR: als je – zoals wij – copytijgers.nl leest, lijkt het slecht gesteld met de kennis van de  Nederlandse taal. Is dat zo?

“Kijk maar om je heen. Wibra: ‘Er kan niet gepindt worden’. Of: ‘Hep je VCA?


@LVTPR: jij ziet veel van dit soort fouten. Wat voor soort (taal)fouten kom je nu het meest tegen?

“Vooral veel slordige fouten die je gemakkelijk kunt voorkomen. Neem nu ‘nikkervrij staal’. Ook zie ik veel d/t-fouten. Vooral bij professionals vind ik dat gek. Zie bijvoorbeeld de NOS: ‘ik wordt afgeleid’?”

@LVTPR: en dat bij professionele partijen. Waar is dit aan te wijten denk je?

“Alles moet snel, sneller en snelst. Maar het ligt ook aan ons onderwijs. Is taal nog wel zo belangrijk op school? Als sommige leerkrachten al slecht zijn in Nederlands, wat moet je dan verwachten van de leerlingen?”

@LVTPR: volkomen mee eens. Is deze taalachterstand ook de reden dat je bent begonnen met Copytijgers.nl?

“Ik ben begonnen uit verbazing. Mijn eerste post was een banner van Citroën. ‘Wat is jouw idiale route’. Ik dacht, hoe kan dit?”

@LVTPR: mensen sturen ook fouten in naar Copytijgers. Wat is de ergste (en grappigste?) die je bent tegengekomen?

“Ik kan er bij wijze van spreke een boek mee vullen. Bij Blokker stond eens: ‘Het Regend Gehaktballen’. Bizar toch? En wat denk je van ‘Eigen stijl van deze najaar’? Uit een H&M-brochure. Zo’n grote fout, in een kop!”

@LVTPR: nog even over dat boekje vullen. Er komt er een van jouw hand: Tampasta en Nazi Goreng. Wat kunnen we hierin verwachten?

“Voorbeelden, tips en mijn kijk op taal. Voorwoord is geschreven door mijn Tien Voor Taal-heldin Anita Witzier. Cool hè?”

@LVTPR: wij willen hem wel. Vanaf wanneer en waar is het boekje te koop?

“Vanaf 2 april, maar daar zou ik niet op wachten. Je kunt hem nu al reserveren met 22 procent korting op http://t.co/5AP4eYSP.”

@LVTPR: lijkt ons verplichte kost voor iedereen in de professionele communicatie. Wij bestellen hem sowieso!
Dit is het dertiende in een serie LVTPR-twinterviews. Een kort gesprekje met iemand uit de wereld van communicatie, pr, pers, media of journalistiek, gehouden via Twitter. LVTPR (@lvtpr) stelt de vragen. De geïnterviewde antwoordt via zijn of haar persoonlijke account. Het LVTPR-twinterview vindt elke vrijdagmiddag om/rond 16.00 uur plaats. Ook meedoen? Stuur gerust een mailtje aan social@lvtpr.nl.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

I comment whenever I appreciate a article on a site or I have something
to valuable to contribute to the conversation. Usually it's caused by the passion communicated in the post I browsed. And after this post "Twinterview Deel XIII: Sander Ruijsbroek (Copytijgers.nl)". I was excited enough to leave a thought ;) I do have 2 questions for you if you don't mind.

Is it only me or does it look like like some of the responses come across like written by brain dead visitors?
:-P And, if you are writing at additional
places, I would like to keep up with you. Would you make a list all of all your social sites like
your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?
my page - Photography Tricks

Anoniem zei

Hello there, You've done an excellent job. I'll definitely digg it
and personally recommend to my friends. I
am sure they'll be benefited from this website.
Also see my site: good home renovation near winter garden