Bullshit, onzin of nonsens?

‘Kijk op ons thuisblad voor meer informatie’. Volgens de Bond tegen Leenwoorden is dat beter dan ‘Kijk op onze homepage voor meer informatie’. De bond strijdt tegen het oprukken van buitenlandse woorden in onze taal. Geen e-mail maar netpost. Geen website maar webstek. Op een of andere manier klinkt het gekunsteld en heeft het veel weg van vechten tegen de bierkaai. Aan de andere kant hebben deze (en veel andere) initiatieven om de verengelsing, verfransing of verduitsing tegen te houden ook iets sympathieks.

We zien steeds vaker voorbeelden van leenwoorden, die de suggestie van belangrijkheid wekken. De badmeester van vroeger noemt zich volgens het Ampzing Genootschap nu Aqua Leisure Host. En wie lid is van een task force heeft vast meer status dan een lid van een werkgroep. Taalpuristen wijzen graag naar de Fransen en de Duitsers die veel zuiniger op hun taal zijn. De computer heet in Parijs ordinateur en in Berlijn is computergeheugen Speicher. Maar ook in Duitsland rukt het woord pc op en het Frans kent eveneens voorbeelden van de invloed van andere talen.

Taal leeft en laat zich niet zo gemakkelijk de wet voorschrijven. Bovendien is wat relativering op zijn plaats: niet elk buitenlands ogend woord is meteen verdacht. Neem het Franse woord boulevard. Dat komt van het Nederlandse bolwerk. Het zeer Frans klinkende mannequin is afkomstig is van het Nederlandse manneken, een Vlaamse aanduiding voor een paspop. Ze zijn geleend (officieel: ‘ontleend’) en kwamen op een goed moment weer terug. Daarnaast zijn sommige Nederlandse woorden door andere talen opgenomen. Apartheid en wildebeest zijn bekende voorbeelden. Maar iceberg, polder en skipper zijn ook puur Nederlands.

Klaas

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Great beat ! I would like to apprentice while you amend your website,
how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal.

I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered
bright clear concept

Also visit my web site ... musicos

Anoniem zei

My spouse and I stumbled over here coming from
a different website and thought I should check things out.

I like what I see so now i'm following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

Here is my web blog: trabajo orquestas