Help, de spatie rukt op!

Wie zich aanmeldt voor de cursus naakt schilderen denkt niet meteen dat hij of zij als cursist zelf uit de kleren moet. Maar naakt schilderen is toch echt naakt schilderen. Als je dat niet wilt, moet je je aanmelden bij de cursus naaktschilderen. Daar houd je als cursist zelf de kleren aan en is alleen het model naakt. De spatie maakt hier een belangrijk verschil.

De spatie is populair geworden. Op winkels, posters, in folders en op verpakkingen: je ziet ze staan op plaatsen in een zin waar ze helemaal niet thuishoren. Op de website http://www.spatiegebruik.nl/ staan prachtige voorbeelden. Wat te denken van witte broodsweken in plaats van wittebroodsweken, drink water in plaats van drinkwater of groente soep in plaats van groentesoep. Is het erg dat de spatie oprukt? Erg niet, maar de regel dat we samengestelde woorden aan elkaar schrijven is zo slecht nog niet. Want een krantenkop als ‘Rijbewijs voor zeventien jarigen’ blijft toch verwarrend.

Klaas

4 opmerkingen:

Dries Janssens zei

Het blijft toch vooral een probleem van onze noorder buren (sic) ;-)
Goed om te zien dat de site over spatiegebruik een .nl is. Dat bewijst dat er misschien toch iets beweegt bij jullie.
Dat betekent natuurlijk niet dat er volgens mij wel degelijk een markt is voor cursussen naakt schilderen ... PR iemand?? :-)

Jan Lisman zei

Persoonlijk vindt ik dat de tekst "Konijnen bouten in pruimensaus" een van de hoogtepunten op www.spatiegebruik.nl is.

Anoniem zei

@Lisman. En die vindT ik maakt het weer helemaal af

Jan Lisman zei

@Anoniem En dat jij dan over een dergelijk foutje lekker anoniem nog even gaat zitten zeuren vind ik ook heel flink. Je hebt gelijk hoor, ben je nu blij? U is waarschijnlijk afgestudeerd Neerlandicus en maakt geen enkel foutje. Ik ben maar simpel televisiemonteur.