De do’s en don’ts van videopersberichten


Sinds ongeveer een jaar maken we bij LVT PR videopersberichten voor onze klanten. De klantvraag hiernaar stijgt, de internetbezoeker vindt het een welkome aanvulling op geschreven nieuws en de redacties vullen hun nieuws graag aan met videobeelden. Maar het aanbod van videopersberichten stijgt ook en redacties worden dan ook steeds kritischer in de videoberichten die zijn plaatsen. Reden te meer om eens de voor- en nadelen en de do’s en don’ts van videopersberichten te delen.

Weinig aanbod
Een van de grote voordelen van het videopersbericht is nu nog dat er weinig aanbod is. Hierdoor neemt een groot deel van de nieuwssites een videobericht direct over. Een voordeel dat je nu nog kunt benutten! Dit voordeel van beperkt aanbod en grote vraag bij redacties zal mijns inziens binnen nu en een half jaar verdwijnen. Net als bij geschreven persberichten moeten er uitermate goed gekeken worden naar de nieuwswaarde van het videobericht.

Knippen niet mogelijk
Een groot voordeel ten opzichte van tekst: redacties kunnen er moeilijk in knippen. De boodschap zoals je die formuleert en vastlegt wordt meestal een-op-een overgenomen. Goed kijken dus naar het format en de boodschap om het videobericht interessant te maken voor redacties. Videoberichten die doordrenkt zijn van promotiepraatjes halen het web niet. Daarmee komt ook direct een nadeel aan het licht: bij tekst kun je even snel door de alinea’s heen scrollen en kijken of het je verder interesseert. Bij een filmpje kan dat niet. Boeien vanaf het begin is hier dus het credo. Het bericht kan anders nagenoeg direct weggeklikt worden.

Denken in beeld
Is het nieuws goed te vertolken in beeld? Een videopersbericht is geen ingesproken persbericht in interviewvorm. De beelden zijn leidend en de voice-over vertelt het verhaal, hier en daar aangevuld met korte interviews. In geval van het Japan Vijfje hadden we kunnen kiezen voor: Vijf-euromunt ter ere van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland (zie het geschreven persbericht). Voor het videopersbericht kozen we echter voor de invalshoek: In de rij voor het Japan Vijfje (zie o.a. AD.nl die het bericht plaatste). Bij de ceremonie van de Eerste Slag komen vaak honderden verzamelaars bijeen om de munt direct te pakken te krijgen. Deze ‘human interest’ invalshoek heeft veel meer nieuwswaarde voor actualiteitensites.

Videominiatuur
Op basis van een kop en het eerste beeld kies je of je iets verder kijkt of niet. Je hebt hier keuze in! Kies een aantrekkelijk ‘stil’ beeld dat er toe leidt dat mensen op de video klikken. Dit hoeft niet het eerste filmbeeld te zijn van de nieuwsvideo. Hieronder zie je een paar voorbeelden waaruit we konden kiezen. Het zijn stilstaande beelden uit de opnames voor het Japan Vijfje bericht.


En er zijn natuurlijk tal van videowebsites naast YouTube waar je zelf het videopersbericht op kunt plaatsen!

Tv-beeldendatabase
Kies voor filmen in de hoogste resolutie. En bied naast het videopersbericht losse beelden aan. Omroepen bied je zo ook de keuze van beeld of een quote. Daarnaast bouw je zelf aan een database van ruw materiaal, een handige bijkomstigheid ter aanvulling van bijvoorbeeld bedrijfsfilms.

Belangrijkste spelregels
Doordrenk het videobericht niet met je bedrijfsnaam, denk aan de lengte, maak het net als geschreven persberichten ‘afrolbaar’: het belangrijkste nieuws eerst en denk vooral in beeld!

Learnings
Interne afstemming van een script kost tijd. En tot nu toe is het onze ervaring dat het meer tijd kost dan bij een geschreven persbericht. Een script is omvangrijker dan een geschreven persbericht, er moet gekeken worden naar voorgestelde beelden, interviewteksten en voice-overs. En als er eenmaal gefilmd is, dan zijn er de goedkeuringsrondes. Afhankelijk van de partij waar je mee werkt, kan de meter al snel gaan tikken. Editen, voice-overs et cetera worden door sommige partijen extern ingekocht. Het opnieuw inspreken van bijvoorbeeld de voice-over omdat de teksten toch maar anders moeten, kan een dure grap zijn.

Zin in meer voorbeelden? Kijk op de recent geintroduceerde LVT PR news room of ons YouTube kanaal.

Stella

Geen opmerkingen: