De val van de CMO


Volgens hoogleraar Marketing prof. Leeflang van de RU Groningen is de Chief Marketing Officer een uitstervend ras. Bij AEX-genoteerde bedrijven zijn er nog maar twee te vinden. Volgens hem is het symptomatisch voor het verdwijnen van marketing van de agenda van de Board. Gedreven door kortetermijndoelen is de langetermijninvestering die marketing toch vaak is, nog maar moeilijk te verantwoorden. Daarnaast is de CMO-titel ook een vlag geworden die de lading niet langer dekt. Doordat onder de functie vaak ook een aantal heel andere zaken (HR, finance) wordt geschaard.

Leeflang schetst een somber beeld. Maar helaas wel herkenbaar. Het kwartaaldenken is de laatste jaren steeds sterker geworden. Resultaat moet direct aantoonbaar zijn. En binnen de PR-tradities is dat een lastig verhaal. Want een reputatie bij de doelgroepen van een onderneming bouw je natuurlijk nooit op binnen een kwartaal.

Gelukkig hebben we door de jaren heen, ook in de PR, leren werken met het fenomeen ‘quarterly driven’. Aan de ene kant werken we met corporate PR aan de langetermijndoelstellingen en zorgen we aan de andere kant met marketing-PR dat er op heel korte termijn verkoopondersteunende activiteiten ontwikkeld worden.

Voor de marketeer, marcom-manager, de communicatieprofessional - of wie dan ook belast is met reputatiemanagement – betekent het in ieder geval dat zij zich niet totaal hoeven te laten leiden door de waan van de dag.

Cas

Geen opmerkingen: