Blogs en de IT-journalist

Beïnvloeden blogs het werk van de technische journalist? Dit is de hamvraag in het onderzoek dat een groot Amerikaans PR-bureau onlangs hield. De achterliggende gedachte van het onderzoek was om naar boven te krijgen hoe sociale media als blogs de technische journalist beïnvloeden. Zo’n 1.100 journalisten stuurden de ingevulde vragenlijst retour.

De complete uitkomst van het onderzoek wordt 10 september gepubliceerd. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de volgende globale cijfers. Van de 1.100 respondenten blijkt 78 procent wel degelijk blogs te lezen. Daarvan vindt 31 procent bloggers een geloofwaardige bron. Merkwaardig is dan het volgende cijfer: maar liefst 67 procent citeert bloggers in hun stukken. Hoe die citaten gebruikt worden, zal natuurlijk variëren, maar feit blijft dat blogs wel degelijk invloed hebben op de inhoud van journalistieke publicaties. Een citaat gebruik je immers niet zonder context.

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de journalisten nog steeds met argwaan naar blogs kijkt. Maar ze blijken deze wel steeds vaker als bron te gebruiken. Niet zo vreemd, want blogs zijn verleidelijk door de eenvoud waarmee ze zijn aan te wenden. Gelukkig hebben journalisten een gezonde argwaan die essentieel is in hun vak. We mogen er dus vanuit gaan dat zij, met dat in hun achterhoofd, hun scherpte wat betreft blogs vasthouden.

Els

Geen opmerkingen: