Twinterview Deel XXV: Heleen van Lier (de Volkskrant)

Heleen van Lier is verslaggeefster social media en cultuur bij de Volkskrant. Zo schreef ze voor deze krant onder meer over de Twitterdiarree en ontleedde ze de hype van Pinterest. Verder blogt ze op persoonlijke titel en houdt haar volgers op Twitter (@heleenvanlier) op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Voor pr-bureaus is ze uiteraard ook van belang. Kortom: genoeg aanknopingspunten voor een nieuw twinterview, de vijfentwintigste alweer. Deze editie vond plaats op vrijdag 18 mei 2012, live op Twitter vanaf 16.00 uur.

@LVTPR: In je Twitter-bio zeg je: ‘Je bent de tweets die je tweet’. Grote vraag is: wat ben je dan precies?@LVTPR: Waar geloof je dan wel in?
“Ik geloof dat je één persoon bent op social media, namelijk jezelf. Het is een cliché, maar authenticiteit is en blijft belangrijk.”
@LVTPR: Over je werk: is schrijven over social media voor de Volkskrant anders dan voor andere media? Zo ja, hoe dan?
“Ja, ik schrijf ook wel eens voor bijvoorbeeld marketingweblog DutchCowboys. Dat vergt een stuk minder uitlegwerk en is dus makkelijker.”
@LVTPR: Is dat omdat de doelgroep van de Volkskrant minder bekend/vaardig is met social media?
“Je schrijft voor een ander en breder publiek, dus daar moet je in ieder geval wel rekening mee houden.”
@LVTPR: Heb je in je functie bij de Volkskrant ook contact met pr-bureaus? Zo ja, wat is je ervaring hiermee?
“Uiteraard. Dan gaat het vooral om persberichten die me informatie geven of op ideeën kunnen brengen. Daarnaast helpen ze me bijvoorbeeld ook aan contacten.”
@LVTPR: Als je pr-consultants een tip zou kunnen geven, wat zou dat dan zijn?
“Don't call us, we’ll call you. Vooral een webredactie werkt heel snel. Ik zit niet te wachten op een nabelactie voor een persbericht.”
@LVTPR: Wat is het meest bijzondere/onbekende sociale netwerk waar jij lid van bent? Waarom?
“Uit interesse test ik bijna ieder netwerk. Niets is echter zo waardevol voor de journalistiek als Twitter. Dát is echt bijzonder.”
@LVTPR: Op dit moment zeker. Maar wat denk jij: bestaat Twitter nog over vijf of tien jaar?

“Ik heb geen glazen bol. Maar we dachten ook dat onder meer Hyves en MySpace in Nederland te groot waren om te stoppen. Nu blijkt maar weer: alles kan kapot. Maar Facebook en Twitter die niet meer bestaan? Dat zou wel een mega-exodus zijn. Hyves en MySpace bleken te ‘kinderlijk’. Denk dat Twitter & Facebook wel onmisbaar en dus ‘here to stay’ zijn.”
Dit is het 25e in een serie LVTPR-twinterviews. Een kort gesprekje met iemand uit de wereld van communicatie, pr, pers, media of journalistiek, gehouden via Twitter. LVTPR (@lvtpr) stelt de vragen. De geïnterviewde antwoordt via zijn of haar persoonlijke account. Het LVTPR-twinterview vindt elke vrijdagmiddag om/rond 16.00 uur plaats. Ook meedoen? Stuur gerust een mailtje aan social@lvtpr.nl. 

Geen opmerkingen: