Neuspeuteren in de file

Social media zijn een verrijking van het leven. Communiceren was nog nooit zo eenvoudig en leuk. Maar er is ook een andere kant. Social media geven een vals gevoel van anonimiteit. Reden waarom sommige mensen meer informatie over zichzelf, hun familie en vrienden delen dan soms gezond is. Omdat social media relatief nieuw zijn, overzien we niet altijd de consequenties van het gebruik ervan. Maar internet heeft een immens geheugen. Een overpeinzing van de gevaren van social media.

Aleid Truijens (columnist bij de Volkskrant) constateerde begin dit jaar in haar column dat zwijgen op sociale media chique wordt. Je onderscheidt je namelijk pas echt als je géén Twitter-account hebt, zegt ze. Daar is echter niets van te merken, want het gebruik van Twitter neemt eerder toe dan af. Zwijgen is ook niet het antwoord op de nadelen van social media. Het is vooral een kwestie van ermee leren omgaan. De grote vraag is: delen we over twintig jaar nog steeds alles klakkeloos met volslagen onbekenden? Want dat is wat we momenteel doen.

De website Who’s Watching verwoordt het mooi:
  • het internet geeft een vals gevoel van anonimiteit;
  • het gebrek aan fysieke interactie biedt een vals gevoel voor veiligheid en
  • veel mensen schrijven informatie gericht aan vrienden en familie, maar vergeten dat de hele wereld kan meelezen.
Je zou het gevoel kunnen vergelijken met autorijden. De auto geeft ook een vals gevoel van veiligheid en anonimiteit. Veel mensen zitten in de file in hun neus te peuteren, zonder te beseffen dat anderen dit kunnen zien. Dat is wat ook speelt in social media.

Spijt
Steeds vaker hoor je verhalen over mensen die spijt hebben dat ze persoonlijke informatie – al dan niet bewust - hebben gedeeld met de wereld. Die spijt heeft vaak te maken met de gevolgen. Drie negatieve gevolgen die veel voorkomen:
  • Spijt van een post - de informatie die je geeft of de mening die je deelt, blijft nog jaren toegankelijk. Waar je in een gesprek met mensen woorden kunt terugnemen, kan dat op een website of sociaal platform niet of nauwelijks.
  • Problemen bij een sollicitatie - een werkgever (ook een toekomstige) heeft toegang tot jouw informatie. Dit geldt trouwens ook voor verzekeraars, banken en scholen.
  • Misbruik van gegevens - persoonlijke informatie is te misbruiken door identiteitsdieven, spammers en stalkers.
Natuurlijk is het ieders eigen keuze om informatie via internet te delen. Die keuze hebben kinderen echter niet. Neem Babyblogs. Het verbaast mij wat ouders daar opzetten voor en over hun kind. Zo staat er bijvoorbeeld een verslag van ouders met een kind met kanker. Dit lijkt me niet prettig, zeker niet als een toekomstige werkgever, bank of verzekeraar dit leest. Dit kan namelijk invloed hebben op een baan, een verzekering of een hypotheek. Wat ik ook nog wel eens zie is dat mensen vakantiefoto’s op hun blog plaatsen, inclusief naakte kinderen spelend op het strand. Met mogelijk misbruik tot gevolg.

Wees bewust van wat je deelt
Ik pleit niet voor het vermijden van social media en internet, maar voor bewustwording van wat je post. Bedenk altijd wie jouw berichten kan lezen. En wil je iets alleen met een beperkte groep delen? Er zijn veel manieren om informatie af te schermen. Op Twitter kun je bijvoorbeeld alleen tweets schrijven voor mensen die je toestemming geeft om te volgen. Dit doe je simpel door op het tabblad Account op Twitter.com de tekst ‘Mijn tweets afschermen’ (Protect my updates) aan te vinken. Ook je Facebook-updates kun je beschermen tegen pottenkijkers onder Account/privacyinstellingen. Om je profiel voor vreemden af te schermen kies je voor ‘alleen vrienden’. Zie deze opties als het blinderen van je autoramen, zodat je rustig kunt neuspeuteren in de file. De keus is aan jou.

Naomi

Geen opmerkingen: