1 april: meteorieten vs Darth Vader

In de pr-wereld draait veel om timing en creativiteit. Gelukkig is er een aantal vaste momenten in het jaar dat we steeds weer kunnen benutten. Voorwaarde is dan wel dat je echt iets origineels of relevants bedenkt.

Op Valentijnsdag sturen we bij LVTPR bijvoorbeeld elk jaar een persbericht uit met daarin een selectie van de leukste, relevante producten van onze klanten. Op de eerste sneeuwdag van 2012, konden we onmiddellijk op de knop drukken om een persbericht van een klant uit te sturen: ‘Bijna één op de drie Nederlanders is bang om te rijden in winterweer’. Dat leverde meteen een flink aantal publicaties op, waaronder twee radio-interviews. Voor een van onze ‘destinatiemarketing’-klanten lanceren we met Pasen een mobiele applicatie met wandelroutes. Dat doen we niet voor niets precies dan: Pasen is een weekend waarin veel mensen er weer op uit trekken om te genieten van de natuur. Met een goede timing scoor je vaak behoorlijk goed.

Kikker in je bil
Tussen Valentijnsdag en Pasen valt – dit jaar in ieder geval – 1 april. Daarbij horen natuurlijk grappen en practical jokes. Bekijk hier bijvoorbeeld de meest gedeelde 1 aprilvideo’s op YouTube. Veel Nederlandse organisaties laten zich deze kans niet ontgaan. Het NOS Jeugdjournaal kondigde aan dat het leger en een internationaal team van specialisten een gebied op de Veluwe bij het gebouw van Radio Kootwijk hadden afgezet. Er was namelijk een meteorietenregen voorspeld. De gemeente Noordwijk zou de Scheveningse pier overnemen en verslepen binnen de eigen gemeentegrenzen. En onze klant TomTom wilde zijn navigatiestemmen onder de aandacht brengen. Het bedrijf kwam daarom met een video: Darth Vader in de auto maakt kinderen gelukkiger.

Hoe massaal de Nederlander zich ook op 1 april stort, we blijven er nuchter onder. In Nederland is het TomTom-bericht door flink wat media opgepakt, vaak wetende dat het om een 1-aprilgrap gaat. Maar in het buitenland geloven journalisten eerder in dit soort geintjes. Of ze laten het ons denken. Je weet het tenslotte nooit op 1 april.

Marije
@mmarije

Geen opmerkingen: