En rap een beetje...

Rapmuziek is de kraamkamer van neologismen. Sommige taalpuristen hebben het liever over het afvoerputje van de taal. Maar dat is persoonlijk.

Duidelijk is dat veel nieuwe woorden van jongeren tot ons komen via rapmuziek. Zeer lokaal gebruikte termen, woorden en uitdrukkingen krijgen via de rapmuziek opeens een groter publiek. Maar voor de mensen die niet meer dagelijks op een middelbare schoolplein hangen, zijn deze ontwikkelingen lastig bij te houden. Als je dat toch wilt, omdat je taal leuk vindt of als je je eigen kinderen nog wilt begrijpen, is een overzicht met uitleg onontbeerlijk.

Rapwoordenboek
Een rapwoordenboek lijkt dan ook gat in de markt. Rapteksten zijn wel te vinden op internet, denk aan songlyrics.com of songteksten.net, maar een verklaring bij de woorden ontbreekt. Wat betekent bijvoorbeeld: ‘ik boss rijms’ of ‘daap’, termen die echt worden gebruikt in populaire nummers?

Goed nieuws is daarom de publicatie van het Handboek der Jeugd van rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig. Hierin staan de teksten van deze groep mooi uitgeschreven. En ook Snoop Dogg maakt bekend dat hij zijn teksten wel in een soort ‘Doggtionary’ wil zetten.

Fo-Shizzle
Boeken als deze kunnen ouders (zoals ik) tijdens de zomervakantie weer helemaal op dezelfde golflengte brengen met hun kinderen. Maar waarom zo’n ouderwetse papieren versie? Waarom is er nog geen app voor de smartphone, de R-app? Je herhaalt het woord dat je kind net zei in je mobiele telefoon en op het scherm verschijnt de verklaring. De tijd is gekomen dat ouders niet meer achter de feiten aan hoeven te lopen. Dus rap een beetje met de R-app. Fo-shizzle.

Ben

Geen opmerkingen: