Hype Hester

Hester Nepping: wie kent haar niet? Nou, tot voor kort, ik. En velen met mij. Maar daar is nu verandering in gekomen. Hester Nepping ging in 1812 als eerste Nederlandse vrouw onder de guillotine. Dit had ik nooit geweten, hadden Hester en ik niet dezelfde woonplaats gehad. Haar vroegtijdig afgesneden leven is nu onderwerp van een muziektheaterstuk opgevoerd door lokale toneelspelers. En dat moet de wereld weten. Al wekenlang woedt er een ware Hester-koorts in het altijd zo rustige Wijk bij Duurstede. Posters duiken op achter ramen en in winkels, de bakker bakt Hester-broodjes, er rijdt een volledig bestickerd Hester-busje rond, het stadsmuseum heeft een Hester-expositie ingericht en restaurant De Engel heeft een menu dat de naam van de gifmengster draagt (eet smakelijk!).

Ook de media doen een duit in het zakje. De twee lokale HaH-blaadjes publiceren al wekenlang diverse voorbeschouwingen en fotoreportages van de repetities. De hoofdrolspeelsters figureerden in diverse interviews. Als klap op de vuurpijl: de aankondiging in het AD.

De bordjes richting de parkeerplaats staan al een week lang te wachten op de komende verkeersvloed. Want dit belooft wat. Respect voor de organisatie, want zoveel aandacht krijg je niet zomaar. Nu maar hopen dat de verwachtingen niet té hoog zijn gespannen. Want het blijft een professionele hype voor amateurtoneel...

Cas

Geen opmerkingen: