CeBITte nicht!

“Dit is echt de laatste keer dat we naar CeBIT gaan”, riepen we vorig jaar in koor. Totdat we gisteren – met een kleiner koor, dat wel – toch weer richting Hannover vertrokken. Voor wie het niet weet: de CeBIT is de grootste Europese tentoonstelling van al het moois dat de automatiseringssector te bieden heeft. De editie van dit jaar was weer kleiner. Dat is enerzijds natuurlijk geen goed nieuws. Voor je voeten is het dat wel. Want dit jaar kun je met één dag toe, wil je al het interessante zien.

Zinloos is zo'n beurs natuurlijk nooit. Als je het slim aanpakt hou je er altijd wel een klant aan over, je spreekt Nederlandse journalisten, je ziet nieuwe dingen, en soms bespeur je een trend. De belangrijkste trend was dat de Chinese deelname dit jaar eindelijk volwassen werd. Moesten ze zich eerst behelpen in hokjes met het formaat en de gezelligheid van de gemiddelde douchecel, nu glinsterde het Chinese zelfvertrouwen onder de plafondspots. De spullen blijven hetzelfde: glimmende PC-kasten, iel klinkende geluidssetjes en oplichtende toetsenborden. Maar ditmaal smaakvol uitgestald in volwassen stands van 3x4 meter. Dat zelfvertrouwen ook kan doorslaan, bewees de firma Meizu, die een mooi iPhone-achtig toestel toonde. Als dank kreeg het de Polizei op bezoek vanwege een vermeende patentbreuk. Daarmee scoorde het bedrijf wel als een van de weinigen hard nieuws. Want dat was er dit jaar weinig.

De andere trend is dat de CeBIT zich ontwikkelt in twee richtingen. Enerzijds is het steeds meer een Duitse handelsbeurs. Zodat je als buitenstaander steeds meer stands niet meer op komt zonder Ausweis. Anderzijds wordt Hannover een week lang overspoeld door puisterige, blekige jongens op zoek naar de nieuwste gameaccessoires. Gelukkig is er één plek waar deze twee groepen elkaar kunnen treffen: rond het warme schijnsel van de verlichte processorkoeler van de firma Shenzhen YouLuvTech Guobangxingye Electronics Co., Ltd...

Nooit meer CeBIT! Nou ja, misschien volgend jaar nog eens kijken hoe het dan is...

Cas

Geen opmerkingen: