Een web zonder spin


Als je al je ICT-kennis diep wegstopt en je een voorstelling maakt van virussen, trojaanse paarden of wormen - wat gebeurt er dan? Je bevindt je in compleet andere werelden: die van griep, de klassieke oudheid en beestjes die rondwroeten in de aarde. Dat komt doordat de genoemde begrippen stuk voor stuk metaforen zijn, hoewel nauwelijks iemand dat meer doorheeft.

Deze metaforen maken in één klap duidelijk wat de bedoelde internetbedreigingen inhouden. Want hoe leg je sneller uit wat een computervirus doet, dan door de overeenkomsten met een traditioneel virus te gebruiken? Niet voor niets stamt het woord ‘metafoor’ af van het Griekse ‘metaferein’ dat ‘overdragen’ betekent. Metaforen werken zo effectief dat mensen hun eerste kennismaking met ICT-begrippen als ‘virus en ‘worm’ al gauw weer vergeten zijn.

ICT is bij uitstek een vakgebied waar metaforen van pas komen. Je brengt abstracte concepten ermee tot leven. Daarom praten we over de ‘architectuur’ van ICT-oplossingen, plaatsen we bestanden in ‘quarantaine’ en slaan we gegevens op in een ‘warehouse’. We bezoeken een ‘web’ waar geen spin aan te pas is gekomen. We ‘browsen’ door ‘pagina’s’. We ontvangen e-mail in een ‘postbus’. En ga zo maar door. Nu maar afwachten wat creatieve geesten nog meer in petto hebben bij nieuwe ICT-ontwikkelingen...

Vivian

Geen opmerkingen: