Vaag, vager, bullshitbingo


‘Als jij nou je ding doet, dan geef ik deze opportunities handjes en voetjes voordat ik de performance doorcommuniceer naar onze concullega’s. Een stukje out-of-the-box-denken qua awareness, zeg maar.’ Gesproken tekst is soms heel onduidelijk en ongeschikt voor op papier. Hier hebben we als tekstschrijvers bij LVT Editorial Services vaak mee te maken. We halen onze input immers geregeld uit een interview. Het is dan de kunst om onduidelijk geformuleerde informatie te vertalen naar een kort en bondig verhaal.

Vaagtaal maakt ons werk leuker. Ondanks dat het extra uitdagingen met zich meebrengt. Juist het doorgronden van omslachtig taalgebruik, het filteren van de kernboodschap uit een lang verhaal en deze vervolgens scherp formuleren, is wat tekstschrijven interessant maakt. En niet te vergeten, onduidelijke taal is ook een fantastische bron van vermaak.

Zo was er laatst de verkiezing van de Vaagste Vaagtaal 2009. Werp een blik op de top tien en je komt gegarandeerd herkenbare uitdrukkingen tegen (http://vaagtaal.nl/verkiezing/uitslag-2009/). Een ander voorbeeld van taalvermaak is bullshitbingo (http://www.komma.net/bingo.html). Hiermee wordt elke langdradige vergadering een feest. Op zoek naar nieuwe bingo-woorden? Hier vind je aan aantal nieuwe (http://www.paulvanbuuren.net/content/category/bon-mot-du-jour/bull-shit-bingo/). Alvast heel veel plezier met dit pro-actief, synergetisch taalgebeuren, bespreek ‘m bijvoorbeeld tijdens een bila!

Joost

Geen opmerkingen: