Communicatiepolitiek

Had Ad Melkert wel of geen adviseur aan boord tijdens de 'cruciale' rit naar het beruchte tv-debat dat volgde op de - voor de PvdA - desastreuze gemeenteraadsverkiezingen van 2002? Duidelijk is wel dat het tijdens het lijsttrekkersdebat helemaal mis ging voor de zeer norse Melkert! (zie foto).

We zullen het nooit zeker weten. Tijdens de VPRA-bijeenkomst over politieke campagnes in Perscentrum Nieuwspoort op 28 april j.l. lichtte Jacques Monasch een heel klein tipje van de sluier op. Hij zat die bewuste avond in ieder geval niet naast Melkert op de achterbank. Als campagnecoördinator van de PvdA voor deze gemeenteraadsverziekingen had hij graag in die auto willen zitten. Maar Melkert duldde in de aanloop naar het debat niemand naast zich... Had een voorlichter verschil kunnen maken?

LvT’ers Dennis Hompes en Gijs van Beek kregen die avond veel informatie over de politieke vierkante kilometer rondom het Binnenhof. Naast Monasch gaf ook CDA-campagneleider Jack de Vries zijn visie op de communicatie tijdens huidige en eerdere verkiezingscampagnes. Hoewel de laatste gemeenteraadsverkiezingen net achter de rug zijn, lopen de politieke partijen zich alweer warm voor de landelijke verkiezingen van 2007. Wat betreft communicatie zijn de kernvragen: welke strategie hanteer je en hoe multimediaal moet je het tegenwoordig aanpakken? Op basis van hun eigen ervaring bespraken beide heren de communicatiestrategie van de oppositie en het kabinet Balkenende II.

Op onze vraag over de media-aandacht rondom de recente uitspraak van Balkende over zijn ‘saaiburgelijkheid’, antwoordde De Vries dat alleen de afwezige media hierover berichtten. De vraag blijft: lag dit nou aan de ‘humoristische’ manier van communiceren van onze premier of neemt de media stelling vooruitlopend op de komende verkiezingen?

Gijs en Dennis

Geen opmerkingen: